fejlec

2015. február 16., hétfő

Surf Safe 2015

December 11-én 18 órától az újpesti Ady Endre Művelődési Házban tartottuk meg a Surf Safe Field Work program Záró rendezvényét. A 10 és 18 év közötti fiatalok biztonságos internethasználatát és médiatudatosságét fejlesztő program eredményeiről Sebő Gergő projektvezető és Szentpétery Elemér szakmai vezető számolt be röviden. Ezt egy órás kerekasztal-beszélgetés követte, melyben az egyesület tagjai, média, IT és szociális szakemberekkel beszélegettek a fiatalok internet használati és médiafogyasztási szokásairól, a médiaerőszakról és internetes zaklatásról. A program végén a Mozgásjavító Általános Iskolából érkező két fogyatékossággal élő fiatal vehette át jutalmát, a tematikus csoportok résztvevői között kisorsolt egy-egy Tablet PC-t.
Most, 2015-ben az Erste bank Zrt. Hungary támogatásának hála, jöhet a folytatás.

2014 nyarán nyert támogatást Egyesületünk, az Ökumenikus Segélyszervezet Tandem Fejlesztési Alapjának támogatásával kezdhettük meg Surf Safe Field Work című, 10 és 18 év közötti fiatalok médiatudatosságát és biztonságos internethasználatát fejlesztő programunkat.

Az Egyesület már jártas a biztonságos internetezés témakörében: szervezetünk 2010-ben a Surf Safe – Netezz biztonságosan! című programmal mutatkozott be, melynek során a nem formális tanulás módszereivel, heti egy alkalommal, 30 fő hátrányos helyzetű fiatallal dolgoztunk együtt szombatonként. A programban kidolgozott módszertant, jó gyakorlatokat egy nemzetközi program keretében 7 ország ifjúságsegítő szakembereinek is átadtuk. A sikerek arra sarkalltak minket, hogy a programot tovább fejlesszük, és még több fiatalt érjünk el vele. Pilot jelleggel a Liszt Ferenc Általános Iskolában tartottunk rendhagyó osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket. 2011-et követően azonban sajnos forráshiány miatt nem volt lehetőség a program továbbvitelére, egészen 2014-ig.

A Tandem programban az eddig jól bevált gyakorlatokat, elemeket valósították meg szakembereink, ugyanakkor új szolgáltatási elemeket is indítottunk ‒ átdolgoztuk, aktualizáltuk az addigi tematikát, kibővítettük azt médiaismerettel, a média és testkép, médiaerőszak témakörével.
Új szolgáltatási elemként jelent meg ‒ a szülői értekezlet és osztályfőnöki órák mellett ‒ a pedagógusoknak szóló, preventív képzés, a szülők esetében külön egy napos, intenzív szülői tréning indult 1-1 alkalommal ifi irodánkban, valamint a fiatalok részvételével két tematikus csoportot valósítottunk meg a Mozgásjavító Általános és Szakiskolában, 12 alkalommal, 10-10 fő részvételével.
Ifi irodánkban szeptembertől minden héten, szerdán 16 és 20 óra között tartottunk kötetlenebb klubfoglalkozásokat a biztonságos internet és média témakörében az arra érdeklődőknek, akikkel közösen videóspotokat készítettünk.

Csak úgy, mint korábban, a hangsúly e képzéseken ezúttal sem a technikai elemeken volt, hanem a tréning azon készség-, kompetencia-, és személyiségfejlesztést célzó elemein, melyeknek köszönhetően a résztvevők képessé válnak arra, hogy felismerjék az interneten található veszélyforrásokat, a média negatív, torzító hatásait, és olyan stratégiákat dolgozhassanak ki, melyekkel elháríthatják azokat.

A program szolgáltatásaiba összesen 413 fő fiatalt, 53 tanárt, 85 szülőt vontunk be. A bevont fiatalok közül 20 súlyosan mozgássérült fiatal volt. A csoportokban felvett kérdőív segítségével megállapítható, hogy a résztvevő fiatalok 82%-ának internettel és médiafogyasztással kapcsolatos tudatossága javult, ami egyértelműen bizonyítja a program sikerességét.

Bár a projekt hivatalosan december 15-i dátummal lezárult, Egyesületünk több szolgáltatási elemet ‒ a heti klubfoglalkozásokat és az iskolai foglalkozásokat ‒ is tovább kíván működtetni.

A program fenntarthatóságát annak is köszönhetjük, hogy az Erste Bank Hungary Zrt.-vel kötött együttműködés keretében a bank önkéntes segítőkkel és anyagi támogatással segíti a program további működését, így Egyesületünk 2015-ben is várja azon fiatalok, oktatási intézmények jelentkezését, akiket érdekel a téma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése