fejlec

Általános információ

Az Együttható Egyesület 2010 óta végez ifjúságsegítést a 10-30 év közötti korosztály megszólításával. Programjaink oktatást kiegészítő, kompetenciafejlesztő egyéni és csoportfoglalkozások, többek között a biztonságos internet, aktív állampolgárság, integráció területén. 

Surf Safenek mint szolgáltatásnak célja a médiatudatosság és a biztonságos internethasználati szokások fejlesztése a 10-18 éves korosztály között iskolai foglalkozások, szülőcsoportok, klubfoglalkozások szervezésével. A foglalkozások során a frontális előadások helyett a nem-formális pedagógia eszköztárára támaszkodunk.

Napjainkban  az  internet,  a  világháló  tekinthető  a  modern  világ  kommunikációs csatornájának. Aki  használni  tudja,  annak  nagymértékben  egyszerűsödik  az  élete.  Az információs  technológia  folyamatos fejlődése  viszont  egy  új  falat  húz  a  különböző generációk  közé. Ezek  a  falak  megmutatkoznak  a  használati szokásokban, amelyekből következtetni lehet a felhasználók életkorára, szociális­, anyagi és kulturális helyzetére, társadalmi hovatartozására.

Amíg az idősebb generáció éppen csak az alap műveletek használatára képes, addig a fiatalok a ma már hétköznapi technológiának számító okostelefonjaikon egyszerre több alkalmazást kezelve idejük legnagyobb részét a világhálón töltik, amely fő szintere a baráti kapcsolataiknak, közösségi életüknek.

Azonban a  felhasználók döntő többsége nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a modern információs technológiák, az internet, mint eszköz milyen lehetőségeket, milyen veszélyeket hordoz magában. Nem tudják például, hogy a telefonos  facebook  alkalmazás olvassa  az  sms­eiket  és  látja  minden  ismerősük  telefonszámát.  

Vagy  ha  mégis, akkor is felmerül bennük a kérdés: Mi ezzel a probléma?Többek között erre a kérdésre is keresve a választ, indítottuk el Surf Safe programunkat, annak érdekében, hogy a 10-18 év közötti fiatalok, szüleik és tanáraik figyelmét a biztonságos internetezés  felé fordítsuk.

Első, Surf Safe projektünkben még 2010-ben csoportunk nyolc önkéntes segítője dolgozott kilenc hónapon keresztül azon, hogy 30 fiatal megismerkedjen az internetezés közben felmerülő veszélyekkel, és az internehasználati szokásaikon keresztül legfőképpen  önmagukkal,  társaikkal,  saját képességeikkel.  Sokat  tanultunk, sokat  nevettünk  együtt  szombat  délelőttönként; közösen  fedeztük  fel  az  internet  világát  és  saját teljesítőképességünk határait. Kirándultunk, animációt készítettünk és barátságokat kötöttünk.


Második 2013-ban megvalósult projektünk - a Hitchhikers’ Guide to the Internet - Útikalauz a biztonságos internetezéshez ­ a Surf Safe tapasztalatait dolgozta fel, illetve az alkalmazott módszerekkel ismertettünk meg érdeklődő külföldi fiatalokat, önkénteseket, és ifjúságsegítő szakembereket.


A Surf Safe Field Work az Együttható Egyesület harmadik projektje volt a biztonságos internethasználat témájában.

A Field Work vagyis Terepmunka, a korábbi programjaink egy nagyobb közönséget elérő továbbfejlesztett változata volt. A program keretében 2014. májusa és 2014 december 15 között 6 hónapos munka során egy kortárs segítő képzést valósítottunk meg, iskolai osztályfőnöki órákon, szülői és tanári értekezleteken beszéltünk a biztonságos internetezésről, a mozgásjavító általános iskola 2 csoportjának tartottunk 12 alkalommal foglalkozásokat, valamint ifjúsági irodánkban alacsony küszöbű szolgáltatásként klubfoglalkozásokat tartottunk a biztonságos internethasználat iránt érdeklődő fiataloknak.

Az Suf Safe Field Work projekt a TANDEM Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően jött  létre. Az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programja a VELUX Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg.


2015-ben Az Erste bank Zrt. támogatásának köszönhetően folytatódott programunk, így továbbra is várjuk az érdeklődő oktatási intézmények, szülők jelentkezését, valamint a klubfoglalkozásunk is nyitva áll a fiatalok előtt minden szerdán 17 és 20 óra között.