fejlec

2016. április 27., szerda

Beszámoló a Surf Safe - The exchange című programunkról

2016. április 20 és 28. között, 6 országból összesen 36  fő, 16 és 21 év közötti résztvevő bevonásával valósíottuk meg meg  Surf Safe – The exchange című csere programunkat, melynek  témája a biztonságos internethasználat volt.

A program célja volt, hogy a résztevők olyan ismereteket sajátítsanak el, tapasztalatokat szerezzenek, melyek segítségével tudatosabban, felelősségteljesebben használják az internetet, mint eszközt. A csere során a nem formális tanulás eszközeit, szimulációkat, strukturált beszélgetéseket, vitát integrációs és önismereti gyakorlatokat használtunk.

A programot Magyarországon, a Budapesttől 65 kilométerre található Bánkon, Az Öko-Land táborban valósítottuk meg.

A programba eddig gyakorlatunkhoz olyan fiatalokat vontunk be, akik az átlaghoz képest rosszabb anyagi körülmények között éltek, szociokulturális szempontból hátrányos helyzetűek, vagy valamilyen nemzeti, etnikai kisebbséghez tartoztak, esetleg fogyatékossággal élők. Összesen 10 fő hátrányos helyzetű fiatal vontunk be a programba.

A program során a résztvevők személyes és szociális kompetenciái fejlődtek, illetve kreatív és kritikus gondolkodásukra egyaránt hatással volt a program.
A program felépítése – a témák meghatározottak, de a megvalósítás módjai rugalmasak- a bevont fiatalok aktív részvételére alapozott, a trénerek több esetben csak pozícionálták a feladatot, majd facilitálták, mederben tartották a tevékenységet, szükség esetén segítséget nyújtottak.

A program során a résztvevők a közös munkán alapuló tapasztalati tanulás (learning by doing) és nem formális technikák segítségével átfogó ismeretekre tettek szert az internethasználattal kapcsolatos alábbi területeken:

- Internetes vásárlás
- Facebook, chat, ismerkedés az interneten
- Indentity theft
- Cyber bulling/mobbing
- Álláskeresés az interneten
- Hoax
- Interenet függőség
- Szerzői jogok az interneten

A projekt eredményeként a résztvevők még a projektidőszakban, helyi közösségükben follow-up eseményeket szerveztek, alkalmassá váltak a nem formális eszközök alkalmazására, melynek használatával önálló tevékenységet fejthetnek ki kortárs közösségeikben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése